~AssALamUALAIkum...HeLL0...0hAIYo g0zAImASu....AnneYongHaseYo~

Tuesday, 12 June 2012

~cuaca panas dan angin monsun barat daya~

Kebelakangan ini cuaca di Ipoh sangat panas, dah berhari-hari hujan tak turun..Cuaca panas terik ini menyebabkan ramai yang mengalami masalah demam dan ada juga yang mengeluh sukar untuk melelapkan mata dimalam hari..So guys..What causing this hot weather???The answer is....Angin Monsun Barat Daya...Ha...Korang ingat lagi tak term ni???Jom kita 'flesh back' kembali..


Cuaca di Malaysia dicirikan oleh dua jenis monsun iaitu Monsun Barat Daya (Mei-September) dan Monsun Timur Laut (November-Mac). Monsun Timur laut membawa hujan lebat terutamanya kepada negeri-negeri di pantai timur Semenanjung Malaysia dan barat Sarawak, manakala Monsun Barat Daya secara relatifnya lebih kering diseluruh negara kecuali Sabah..Tempoh peralihan antara dua monsun ini dikenali sebagai Monsun Peralihan..Cuaca ribut petir disertai hujan lebat dan kadangkala angin kencang kerap berlaku sepanjang monsun ini..

Semasa tempoh Monsun Barat Daya, keadaan atmosfera menjadi lebih stabil..Oleh itu, kebanyakan kawasan di negara akan mengalami lebih banyak hari tanpa hujan berbanding hari hujan..Purata hujan bulanan minimun biasanya diantara 100-150mm..Keadaan ini membawa kepada cuaca yang agak kering berbanding musim lain..Keadaan kering di Semenanjung Malaysia disebabkan oleh kesan lindungan hujan oleh banjaran gunung di Sumatra..Sabah bersifat lebih lembap akibat kesan ekor dari taufan yang melintasi Filipina dalam perjalanannya merentasi Laut China Selatan dan sekitarnya..

Sekarang dah ingat balik dah kan??? hehe..Then..What we are supposed to do when facing this hot weather??? Tok Wan will tell you the do's and don'ts later on the next entry..

p/s: rumahku tidak ber'air-cond'..menyejukkan diri dengan kipas syiling dan kipas tangan ja..

1 comment:

Anzulna said...

at time cuaca yg tak berape nk sejuk ni sy amalkan prinsip mandi extra pukul 12 mlm :) haha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...